Mongoliet i bilder del 1

16 september påbörjade 4 turister en 2 veckors rundresa i det mongoliska landskapet. Med oss hade vi, förutom packning, en översättare, en chaufför och massa mongolsk musik! Redan efter några timmar är temat för resan spikat: ‘vägar’ som för tankarna till Liseberg (I like :-D) och fantastiska vyer. Första stopp var Amarbayasgalant och ett av landets få bevarade buddhisttempel. Vi hade extra tur och anlände samtidigt som årets ”sundance”-ceremoni. Munkarna byggde en utomhusanläggning, klädde ut sig och dansade ute i tempelområdet. Slutligen brände de ner det hela =)

Vi bodde i en yurta, eller ”ger” på originalspråk. Herdefolkets traditionella tält. Elektricitet fanns, ibland, och värme fick vi elda fram. Vi stannade två nätter på plats för att kunna bevittna ceremonin. Utöver detta gick vi på en liten promenad upp till en lokal bergstopp. Vilken utsikt! Det var verkligen värt den något mödosamma klättringen och de tusentals mygg följde oss.

Sedan vidare till Hutag-undur. Där stötte vi på det enda snöovädret under resan. Jag var den första i gruppen att känna på snön under en nattlig tillfällig paus utanför tältet (brr).

Efter ett par dagar var vi framme vid Hovsgol. En mycket vacker sjö. Även här stannade vi två nätter. Dag 2 ägnades åt hästridning. För mig var det premiär att åka framåt på en häst. (Ok, jag tror jag suttit på en häst en gång tidigare, men den leddes i så fall långsamt framåt av en annan person.) Våra hästar var duktiga och lydiga  ‘turisthästar’; inget krångel, de följde instruktionerna vi gav =) Men satan vad det känns i bakdelen när de travar / galopperar. En i gruppen hade roliga problem att gå nästa dag. Mycket skoj var det dock. Speciellt var det gött att sitta på en häst när vi färdades uppför ett ganska brant berg. Jag vet faktiskt inte exakt vad hästrasen heter, men det var mongoliska hästar, den mindre sorten.

Till sist en liten teknisk not. Som ni kanske vet så blockerar Kina ett antal websajter, bl.a. Facebook och wordpress.com. Det finns metoder för att gå runt detta. Den metod som fungerat bäst med scripten på sajterna ovan är nätverket Tor. Dock är hastigheten inte überspeeden, så t.ex. ladda upp bilder tar en stund. Utöver detta har jag haft ett späckat schema. Men! Det betyder ju också att jag har massa godis att skriva om & visa här. Så mer kommer =)

Några bilder från de första sex dagarna på mongoltrippen:

 

Vägstatus

Landskap dag 1

Ger

En liten munk dricker te

Amarbayasgalant

Solnedgång i Amarbayasgalant

Vandring mot en bergstopp...

.. och så här blev utsikten

Lokalt snöväder

 

Gruppfoto vid Hovsgol

Lokal sagoskog

Hovsgol

 

 

Annonser

7 svar to “Mongoliet i bilder del 1”

 1. Emy Norman Says:

  A Joel vad vackert!!!! vad harligt att se allt det dar. gud vilka fina bilder!! har du kopt ny kamera? langtar efter fler. fortsatt att ha det sa bra! Daniel halsar. Stor Kram emy

 2. JP Says:

  Detta var spännande, många vackra bilder!

 3. Maria Says:

  Vad vackert! Gud vad härligt!!! 😀

 4. Kristina Says:

  Tufft! Jag hade ingen aning om att det var så kalt i Mongoliet… trodde det var mer skog och höga berg, men det här påminner ju om ett jävligt kallt Skottland…

 5. asienftw Says:

  Hej Emy =) Det är samma gamla kamera som jag köpte på A6/OnOff i Jönköping för typ 5 år sedan =) Den funkar helt ok men egentligen vill jag ha en mycket bättre nu…

  Det finns berg i Mongoliet men övrig natur är ganska gles (iaf där vi var). Ganska kalt men vackert landskap. Får väl kolla in Skottland vid tillfälle =)

 6. Håkan Persson Says:

  Hej Joel!
  Fantastiska bilder. Jag trodde inte att det fans röda stugor i Mongoliet. Det har hänt andra saker i Jönköping. Du kan väl läsa din gmail, jag har skrivit det senaste. Pappa

 7. Malcolm Says:

  ”asienftw säger:
  2009-10-17 kl 18.28 | Svara

  Hej Emy =) Det är samma gamla kamera som jag köpte på A6/OnOff i Jönköping för typ 5 år sedan =) Den funkar helt ok men egentligen vill jag ha en mycket bättre nu…”

  Vad var det jag sa =P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: