Mongoliet i bilder del 2

Efter Hovsgol så hade reseledarna lite problem att hitta en kontrakterad familj att bo hos. Vi fick chansa på ett ställe längs vägen. Men det var inga problem för oss; riktiga sängar, i ett riktigt hus, och mat vi lagade själv var alla välkomna faktorer! I princip alla tidigare ställen hade serverat oss får i olika skepnad, oftast som soppa, och ärligt talat så smakar får ganska leda efter upprepad konsumtion. Omgivningen var trevlig den också och före middag besteg vi en lokal bergstopp.

Nästa dag gjorde vi en mycket trevlig lunchpaus vid en flod och massa djurliv i närheten. Färden gick sedan vidare mot ”White lake” (Vita sjön?).  Vadan namnet? Enligt legenden dog alla djur som drack från sjöns vatten. En shaman försökte rena sjön från ondska men dog under försöket. Efteråt var dock sjön ok och fick namnet White lake. Det här är en saga som fortfarande berättas för mongoliska barn.

Även White lake bjöd på fantastisk natur och även djurliv i form av jakar, getter, får, hästar och hundar. Även en klippa formad som en stor groda. Till och med ett lokalt bröllop i grann”byn” =) Vi blev inbjudna till att bevittna första delen av ceremonin. Vi stannade två nätter vid White lake. Andra dagen ägnades åt hästridning i skog och mark. Nu var vi erfarna ryttare och galopperade fram en hel del på slätterna! Ska också nämna att vi dessa dagar färdades på ganska hög höjd, i snitt runt 2000 m över havet. Jag tyckte det märktes. Det var tyngre att andas och kände mig allmänt trött trots ok sömn.

Vi passserade Tsenkher jiguur spaanläggning. En varm källa i närheten (86°) leds till området så att du kan stiga ner i vatten med temp ca 40-50° (vår uppskattning). Mycket trevligt var det. Pris: runt 20 000. Dvs i tugrik. Valutan i Mongoliet är smått komisk; 2 000 tugrik är ca 1 euro så vårt bad kostade ca 100 sek. Jag har fortfarande kvar ca 200 tugruk ≈ 1 sek. Jag lyckades faktiskt få tillbaka en 1-tugriksedel som växel, således värd ca ett halvt öre (!).  Att trycka denna sedel på papper måste vara en förlustaffär. Jag använder fortfarande sedeln som bokmärke.

Färden gick sedan till Tuvkhun-templet. Byggt längs en bergsvägg, och att bara komma dit innefattar 2 km gång i brant stigning. Den mest heliga platsen kräver dessutom lagom avancerad bergsklättring (inga säkerhetslinor). Väl däruppe talar en skylt om att platsen är så helig så att den är ”forbiden to woman” (!). Fast vår kvinnliga översättare gick dit ändå och inget speciellt hände. Här tog batterierna till min kamera slut så resten av korten är © Joachim. Merci 😉

De sista två dagarna passerade vi Tsetserleg, Kharkhorin, och templet Erdene zuu där jag provade på att lyfta en levande örn – de är större än man tror. Slutligen hamnade vi i vad reseledarna kallade ”minigobi”; en liten strimma med sandöken i nationalparken Khogno khaan väster om Ulan Bator. Solen går ner vackert över en sandöken.

Nästa dag körde vi tillbaka till huvudstaden. Resan i vildmarken var över. Och genast stod det klart för oss att en resa till Mongoliet är ekvivalent med en resa utanför Ulan Bator. Staden i sig är inget speciellt, men omgivningen däremot är bland det mäktigaste jag upplevt i naturväg. Alla fantastiska vyer med berg, skog, djur och herdefolk är för alltid etsat i mitt minne.

Efter ett par dagars vila i UB var det så dags att styra kosan mot Beijing…

Får på bete

Skog nära bostaden

Vy från sovjetbussen

Varning för något :-)

Solnedgång vid White lake

 

Vi hittade en fårflock

Ovanför Tuvkhun

View from the top

 

Konstverk i minigobisanden

 

Tillbaks i UB...

Annonser

11 svar to “Mongoliet i bilder del 2”

 1. Maria Says:

  Vilken gullig liten häst! Är den snäll hela tiden? Vad heter den?
  Vad fint det är, vilken natur!

 2. Annchen Says:

  Härliga bilder! Kul att se och läsa, märks att du haft lite mer tid tillgodo nu. Och en hel del saker som hänt att skriva om också. Gillar framförallt bilden på örnen och ovädret, men egentligen gillar jag alla bilder. Hoppas du mår bra! Träningsvärk i mage/ben efter hästen kanske? Här går livet sitt gilla gång. Gör praktik hos ettagluttare men sista dagen imorgon så verkligheten gör sig redo att banka mig i huvudet med redovisningar och examineringar och opponeringar. Jag försöker leva i förnekelse, men det dåliga samvetet smyger sig på. Verkar bättre att leva som dig just nu, jag har allmän pluggsvacka annars.

  Ta hand om dig! Kram!

 3. asienftw Says:

  Hej Maria! Jag vet inte vad hästen heter, den fick heta ”hästen” helt enkelt =) (Ungefär som vår gamla katt; kissen). Den var i princip snäll. Förutom en gång när den bara svängde 90 grader vänster, utan speciell orsak, rakt in i en gran.
  Annchen det kändes lite efter första gången. Men jag sov nog bort träningsverken vid andra tillfället på en mycket omjuk säng.

 4. Håkan Persson Says:

  Fina bilder och spännande story. Det har hänt en del här hemma vg läs din mail Pappa.

 5. Kristina Says:

  Så himla skoj att läsa det du skriver! Hur går det med din lätta packning, har den växt eller håller du dej till dina 30 liter? ;-D

 6. Maria Says:

  haha in i granen 😉 saknar du den nu då 😉

 7. Maria Says:

  Vänta lite jag har missat kortet på dig och Örnen? vad var det om? Häftigt!!

 8. asienftw Says:

  Kristina, nope, det blev 65L till slut, och ganska fullproppad dessutom. Har fått vissa insikter om vad man eg ska packa med & vad som bör lämnas hemma.
  Maria, njae, saknar nog varken hästen eller granen. Örnen kunde man lyfta upp en stund för ca 10 kr. Varför inte, tänkte jag.

 9. Emy Says:

  hej joel, vilka fina bilder!!!!! Vilken gullig hast 🙂
  Horde att du var i Kina nu, hoppas att du har det bra. Tanker pa dig.
  Ha det sa bra.
  Kram Emy

 10. Agneta Says:

  Härliga bilder ! Tur att du dragit söderut för snart är det väl riktigt kallt där uppe.

 11. Malcolm Says:

  Jag vill också kunna rida!! Det ser jättemysigt ut på en häst med en meters mankhöjd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: